Hanna Instruments HI96814 Digitální refraktometr pro měření cukru ve víně v % Brix, °Oechsle a °KMW
Digitální refraktometr pro stanovení obsahu cukru v moštu. Výsledek v % Brix, °Oe (německé stupně) nebo °KMW (rakouské stupně).
Vysvětlení jednotek pro vyjádření obsahu cukru/obsahu cukru v moštu:
Brix - univerzální jednotka pro obsah cukru vztažená na sacharózu (řepný cukr), 1 % Brix = 1 g sacharózy ve 100 g, což je užitečné zejména pro kontrolu množství přidaného cukru. Používá se hlavně mimo Evropu.
°Oe (Oechsle) - jednotka založená na relativní hustotě vůči vodě, např. mošt o hustotě 1,085 kg/l má 85°Oe, používá se v Německu a Švýcarsku.
°KMW (Klosterneuburger Most Waage) - rakouská jednotka, 10 g nebo 1 % cukru na 1 kg, podobné, ale nižší hodnoty než °CHNM, protože se neprovádí korekce na bezcukerný extrakt.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.